Постинг
08.03.2010 19:04 -
Какво трябва да знаем, когато купуваме луканка
Луканката трябва да изглежда характерно червена, да няма нетипични оттенъци на цикламено например. Цветът трябва да е огненочервен. При срязване, луканката трябва да избледнява до 30 минути и срезът да посивява. Това гарантира, че няма оцветител. Много трайният червен цвят е знак, че е използван оцветител.
Друго, което потребителите трябва да гледат, е повърхността. Качествената луканка е обложена слабо с т.нар. бяла или "благородна" плесен. Съвсем гладката повърхност означава, че продуктът е почистван и опакован.
Друг важен белег е цветът на повърхността. Ако луканката е много тъмночервена към кафяво или дори с нюанси към черно, това е свидетелство за силни окислителни процеси. Сланината трябва да е с бял до бледорозов цвят, а ако е сива, кремава, жълта или жълто-оранжева значи е в напреднал стадий на гранясване.
Друго, което потребителите трябва да гледат, е повърхността. Качествената луканка е обложена слабо с т.нар. бяла или "благородна" плесен. Съвсем гладката повърхност означава, че продуктът е почистван и опакован.
Друг важен белег е цветът на повърхността. Ако луканката е много тъмночервена към кафяво или дори с нюанси към черно, това е свидетелство за силни окислителни процеси. Сланината трябва да е с бял до бледорозов цвят, а ако е сива, кремава, жълта или жълто-оранжева значи е в напреднал стадий на гранясване.
Няма коментари